Fondmarknaden.se, Sveriges största fondhandelsplats, utser varje år vinnare i 10 olika kategorier, samt för Årets fond, Årets nykomling och Årets fondbolag.

- Vi är oerhört glada och stolta över att bli utsedda till Årets fondbolag 2020. Det är ett mycket fint kvitto på Swedbank Roburs långsiktiga perspektiv, gedigna förvaltarkompetens och framåtsträvande lagarbete i att skapa avkastning till våra kunder genom investeringar i bolag med hållbara affärsmodeller. Jag är också extra glad över att vårt hållbarhetsarbete lyfts fram i motiveringen. Vi vill som kapitalförvaltare ta en tydlig ställning i frågor som är viktiga för våra kunder, de bolag vi investerar i och samhället i stort, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur.

Årets branschfond och Årets fond

Swedbank Robur Ny teknik, förvaltare Henrik Nyblom 

Motiveringen för Årets branschfond:
Vinnare inom kategorin branschfonder är inte främmande för att ta emot priser. Trots hård konkurrens lyckas man i år ta hem förstapriset för årets Branschfond. Genom aktiv förvaltning inom framförallt nordiska bolag aktiva inom sektorer som bland annat IT, kommunikation, medicinteknik och miljöteknik har man gett sina andelsägare mycket god avkastning under många års tid. Trots att fonden för en tid sedan bytte förvaltarteam har man fortsatt att överprestera både konkurrenter och jämförelseindex, vilket visar på en bred förvaltningskompetens inom bolaget.

Motiveringen för Årets fond:
Utmärkelsen till Årets Fond 2020 går till en branschfond som under ett år av börsras, volatilitet och turbulens varit en klar favorit bland många privatsparare. Generellt så har fonder inom kategorin Teknik och IT presterat mycket bra under året som helhet, och varit ett av årets absolut hetaste investeringsteman. Vinnaren av årets fond har bevisat att man besitter den spetskompetens som behövs för att navigera inom denna miljö, och när många andra fonder inom kategorin viktar upp i de stora amerikanska jättarna så hittar detta team istället nordiska alternativ att investera i. Grattis säger vi till Swedbank Robur Ny Teknik.

Årets globalfond

Swedbank Robur Globalfond, förvaltare Kristofer Barrett 

Motiveringen för Årets globalfond:
Vinnaren för årets globalfond är en riktig veteran och har varit med ända sedan 1994. Man har i år överträffat både sitt jämförelseindex och kategorisnittet med råge. Fonden investerar i både små och stora bolag och har en stor del av portföljen investerat mot tekniksektorn som varit en stark bidragare till årets goda resultat. Bolaget har även en god inarbetat hållbarhetsmodell som genomsyrar hela förvaltningsprocessen. Tittar vi på årets resultat i övriga kategorier, där fondbolaget placerat sig i topp i flertalet andra kategorier så är det ingen överraskning att man tar hem vinsten även i denna breda kategori.

Årets fondbolag

Swedbank Robur

Motiveringen för Årets fondbolag:
Det vinnande fondbolaget har förutom förstaplatsen i kategorierna Årets Branschfond, Årets Globalfond samt Årets Fond toppnoteringar inom kategorierna; Sverigefonder, Nordenfonder, Europafonder och Japanfonder.
Man kan minst sagt säga att Swedbank Robur har ett starkt förvaltningsår bakom sig, och att de goda resultaten i de olika kategorierna är att bra kvitto på bolagets breda förvaltningskompetens. Utöver goda förvaltningsresultat så utmärker sig Swedbank Robur även som ett av de mest hållbara fondbolagen med goda möjligheter för sina kunder att hitta hållbara alternativ till sin portfölj. Grattis Swedbank Robur – Årets Fondbolag 2020!

Läs mer om utmärkelsen och de övriga pristagarna på fondmarkanden.se