Hoppa till textinnehållet

Börja spara i fonder

Ett sparande gör att du kan göra roliga saker i vardagen, leva ut dina drömmar och ha det bra senare i livet. Det underlättar också om oväntade kostnader skulle dyka upp. 

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbankrobur.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

Tre snabba tips:

  • Det är bra om du kan spara 10 procent av din nettolön. Men kom ihåg att varje sparad krona är bättre än ingen alls.
  • Börja med att spara till en buffert, helst på minst två månadslöner. Då kan du bättre klara olika oförutsedda utgifter som kan dyka upp.
  • När du fått ihop en buffert kan du fortsätta med det långsiktiga sparandet – till pensionen, barnen eller olika mål.

Spara till barn

Att månadsspara är ett enkelt sätt att komma igång med sparandet till ditt barn. Några hundralappar i månaden kan växa till ett stort belopp den dag ditt barn fyller 18 år. Du väljer själv om du vill spara i ditt eget eller i barnets namn.

Spara till ett mål

Kanske drömmer du om ett nytt kök eller en sommarstuga? Skriv gärna ihop en lista över dina mål, så brukar sparandet gå lättare. Du kan också bestämma ett belopp som dras automatiskt från ditt lönekonto varje månad.

Spara till pensionen

Vill du ha en högre pension behöver du förmodligen komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett eget sparande. Ju tidigare du börjar pensionsspara, desto enklare blir det att påverka hur du vill leva som pensionär. 

Fondinspiration i Aktiellt

Aktiellt är webbtidningen där du hittar artiklar, bloggar och inspiration för både aktier och fonder.

Picto: lampa